Αρχή > Troubleshooter > Καθυστερημένο BIOS
  • Καθυστερημένο BIOS
  • Σύνθεση:
    Core2 Duo E6400, Asus P5W DH Deluxe, nVidia GeForce 7900 GTX 512MΒ, CellShock 2x1GB DDR2 800 4-4-4-12, WD 200GB, Enermax 535W, LG L1919S, 2xDVD RW, Windows XP SP2
    Από τότε που συναρμολόγησα το PC (το έκανα μόνος μου), παρουσιάζει μία καθυστέρηση κατά την εκκίνηση, χωρίς, όμως, να κολλάει. Η καθυστέρηση συμβαίνει στην αρχική οθόνη της motherboard, πριν φορτώσει τίποτε άλλο, και το σύστημα ξεκινάει μετά από λίγο κανονικά, χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση. Το παράξενο είναι ότι η καθυστέρηση δεν συμβαίνει πάντα και κάθε φορά είναι διαφορετική σε διάρκεια. Αφού φορτώσουν τα XP, δεν υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες λειτουργίας. Το πρόβλημα παραμένει και με την καινούργια μνήμη και συνέβαινε από την πρώτη φορά που λειτούργησε το PC.
    Απ’ όσο μου δίνεις να καταλάβω, η καθυστέρηση συμβαίνει κατά τη διαδικασία boot του BIOS, πριν ξεκινήσει το boot των Windows. Το BIOS είναι το βασικό λειτουργικό της motherboard και, όταν ανοίγει ο υπολογιστής, ξεκινάει η διαδικασία ανίχνευσης και αναγνώρισης όλων των υποσυστημάτων που είναι συνδεδεμένα στη motherboard (κάρτες, μνήμη, drives, ενσωματωμένες συσκευές, θύρες, buses κ.λπ.). Αν όταν έφτιαχνες το PC σου, μπήκες στο BIOS και «έπαιξες» με ρυθμίσεις που δεν ήσουν σίγουρος τι ακριβώς κάνουν ή πού χρησιμεύουν, είναι πολύ πιθανό να έχεις επιβαρύνει άθελά σου το σύστημα. Καλό θα ήταν στις ρυθμίσεις του BIOS να έχεις σετάρει επακριβώς τις συσκευές, όπως σκληρούς δίσκους, DVD drives κ.λπ., ώστε να μη χρειάζεται να ανιχνεύονται κάθε φορά. Επίσης, καλό θα ήταν στις ρυθμίσεις του BIOS να έχεις απενεργοποιήσει όλες τις επιλογές που δεν αφορούν σε εγκατεστημένες συσκευές (για παράδειγμα, εφόσον έχεις μόνο έναν δίσκο, απενεργοποίησε όλους τους υπόλοιπους, ώστε το BIOS να μη χάνει χρόνο ψάχνοντας πράγματα που δεν υπάρχουν). Αν δεν θυμάσαι τι ακριβώς έχεις κάνει, απλώς κάνε reset στο BIOS (ή «clear CMOS», όπως επίσης ονομάζεται η διαδικασία), ακολουθώντας κατά γράμμα και με προσοχή τις αντίστοιχες οδηγίες από το βιβλιαράκι οδηγιών της motherboard. Το reset θα επαναφέρει τις ρυθμίσεις του BIOS στις βασικές. Αν μετά θέλεις να κάνεις κάποιες δικές σου ρυθμίσεις, συμβουλέψου προσεκτικά τις οδηγίες της motherboard και μην κάνεις περιττά πράγματα. Καλή επιτυχία.
    Σχετικά Troubleshooter