Αρχή > Troubleshooter > Double Booty Duty
  • Double Booty Duty
  • Σύνθεση:
    AthlonXP 3000+, m/b: Asus A7N8X Deluxe, GPU: POW 6800GT AGP8X, RAM: 2x512MB DDR400, HD: Maxtor 80GB IDE, PSU: 420W ACE POWER HEC.
    Εχω ένα σύστημα τετραετίας, το οποίο το έχω μετατρέψει σε «παιχνιδομηχανή». Εχω εγκαταστήσει τα Windows XP Professional στον 80άρη IDE του συστήματος και κάποια παιχνίδια. Αυτό που θέλω να κάνω, για να ολοκληρώσω το «project» μου, είναι να φτιάξω ένα dual boot σύστημα με Win 98, ώστε να μπορώ να τρέξω και παλιότερα παιχνίδια! Εδώ καταθέτω την απορία μου: πώς μπορώ να φτιάξω το dual boot Win XP/98 σύστημά μου; Μπορώ να φτιάξω δεύτερο partition (χωρίς format) και να περάσω τα 98 εκεί; Θα λειτουργεί σωστά; Θέλω να έχω οπωσδήποτε την επιλογή λειτουργικού κατά το αρχικό boot...Παλιότερα είχα διαβάσει πως με το Partition Magic μπορεί να αποφύγει κάποιος το format. Ποια είναι η γνώμη σας; Επίσης, σκέφτομαι την τοποθέτηση ενός δεύτερου δίσκου IDE με τα 98. Αυτό θα δουλέψει με επιλογή boot ή θα υπερισχύουν τα XP ως ανώτερο λειτουργικό;
    Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να χωρίσεις το δίσκο σε partitions, να εγκαταστήσεις πρώτα τα Windows 98 στο ένα (αφού πρώτα έχεις μετατρέψει το σύστημα του δίσκου σε FAT32) και αφού τελειώσουν αυτά, να προχωρήσεις με την εγκατάσταση των ΧΡ στο άλλο partition. Τα XP θα εντοπίσουν την ύπαρξη των 98 και θα φτιάξουν ένα μενού με την επιλογή ανάμεσα στα λειτουργικά. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει format. Αν δεν θέλεις να κάνεις, το θέμα περιπλέκεται. Στο http://www.thefreecountry.com/utilities/partitioneditors.shtml θα βρεις διάφορα δωρεάν partition προγράμματα, για να μελετήσεις τις δυνατότητές τους και να επιλέξεις κάποιο που να σου κάνει. Εφόσον χωρίσεις το δίσκο, θα πρέπει να μετατρέψεις το partition που προορίζεις για τα 98 σε FAT32, να κάνεις επανεκκίνηση και να προχωρήσεις με την εγκατάσταση. Αν έχεις νέο σκληρό για τα 98, θα γλιτώσεις το partitioning. Το ζήτημα είναι πως το MBR των XP θα αντικατασταθεί από αυτό των 98, όταν τα τελευταία εγκατασταθούν σε partition. Δηλαδή, θα υπερισχύσουν τα 98. Αν σκοπεύεις να τα εγκαταστήσεις σε άλλο δίσκο, αποσυνδέοντας το δίσκο με τα ΧΡ, πριν ξεκινήσεις την εγκατάσταση των 98, το MBR των ΧΡ θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα υπερισχύσει και δεν θα μπορείς να επιλέξεις. Μία «μπακαλίστικη» λύση είναι, κάθε φορά που ξεκινά το σύστημα, να μπαίνεις στο BIOS και να αλλάζεις το Boot μεταξύ των δίσκων, ώστε το σύστημα να πηγαίνει στο λειτουργικό που θέλεις να εκκινήσεις. Αλλιώς θα χρειαστεί να φτιάξεις νέο MBR. Οπότε, λοιπόν, μελέτησε τα προγράμματα για boot management που θα βρεις στο http://www.thefreecountry.com/utilities/multi-boot-managers.shtml. Μάλλον θα λειτουργήσει σωστά, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα χαθεί κάτι κατά το partitioning ή κατά την επέμβαση στο MBR. Δεν έχω κάνει ποτέ τη διαδικασία. Πάντα εγκαθιστώ σε καθαρούς δίσκους. Μία τελευταία συμβουλή: επειδή τα 98 δεν μπορούν να διαβάσουν δίσκους με σύστημα NTFS (ΧΡ), έχε ένα τρίτο partition το οποίο θα φτιάξεις σε FAT32, το οποίο θα χρησιμοποιείς ως αποθηκευτικό χώρο και για τη μεταφορά αρχείων από το ένα σύστημα στο άλλο. Εικάζω ότι το σερφάρισμα ή οτιδήποτε άλλο, θα το κάνεις μέσω των ΧΡ, οπότε χρειάζεται ένας τρόπος να μπορείς να έχεις τα αρχεία κάπου όπου να μπορούν να τα δουν και τα 98 (τα ΧΡ διαβάζουν FAT32 δίσκους).
    Σχετικά Troubleshooter