Αρχή > Troubleshooter > Auto Overclocking
  • Auto Overclocking
  • Σύνθεση:
    Pentium 4 2,66GΗz, SoundMAX Intergrated Digital Audio, 512MB μνήμη, Asus P4P800S-X, NVIDIA GeForce 7600GS, Windows XP Service Pack 3
    Πρόσφατα υπερχρόνισα τον επεξεργαστή μου στα 3,2GΗz (στο BIOS έχω επιλογές: Overclock 5%, 10%, 20% και 30%, τα 3,2 είναι 20%). Οταν μετά μπήκα στα Windows, διαπίστωσα πως ο υπολογιστής δεν «έβλεπε» (όχι αναγνώριζε) την κάρτα ήχου. Στη συνέχεια, αφού επανέφερα τον επεξεργαστή στην αρχική τιμή του, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μήπως έχει να κάνει με το τροφοδοτικό; Δυστυχώς δεν ξέρω ποιας εταιρείας είναι, αλλά νομίζω πως έχει ισχύ 500W. Υπάρχει περίπτωση να φταίνε οι drivers της κάρτας; Πάντως, έψαξα στο Internet και δε βρήκα πουθενά κατάλληλους.
    Μη χρησιμοποιείς τις αυτόματες λειτουργίες για overclocking. Μέσα από το BIOS αύξησε χειροκίνητα το bus του επεξεργαστή. Από τα 133MHz που είναι η βασική συχνότητα στα 150MHz για αρχή και κάνοντας δοκιμές στα Windows ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει (στην περίπτωσή σου η κάρτα ήχου), ανεβάζεις λίγο-λίγο και δοκιμάζεις συνεχώς. Τη στιγμή που θα διαπιστώσεις ότι στα Windows ή όταν τρέχεις παιχνίδια εμφανίζονται προβλήματα, σημαίνει ότι έχεις ξεπεράσει τα όρια και χρειάζεται να κατεβάσεις το FSB. Σε περίπτωση που το σύστημα κολλήσει και δεν ξεκινά καθόλου, θα χρειαστεί να κάνεις reset στο BIOS (οδηγίες θα βρεις στο manual της motherboard). Εχε υπόψη σου, όμως, ότι το overclocking είναι επισφαλής διαδικασία και υπάρχει περίπτωση να βλάψεις ανεπανόρθωτα το PC σου.
    Σχετικά Troubleshooter