Αρχή > Troubleshooter > Η μαύρη οθόνη του θανάτου!
  • Η μαύρη οθόνη του θανάτου!
  • Σύνθεση:
    Core2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz, 8GB RAM ( 4x2 Corsair XMS3 DDR3), PSU Thermaltake W0171 Toughpower 1500W, VGA Asus HD 4870X2, HDD (δεν θυμάμαι το όνομά του, αλλά νομίζω πως ο main είναι ένας WD, 35GB 10000RPM), οθόνη Samsung T260HD, την οποία δοκίμασα να συνδέσω και με HDMI, αλλά και με DVI, και δεν αλλάζει κάτι...
    Ολα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, όταν έτρεξα κατά λάθος ένα batch αρχείο – ναι, από αυτά τα ωραία που κυκλοφορούν στο Net. Μου διέγραψε πολλά αρχεία του συστήματος και διάφορα άλλα (σημειωτέον ότι έχω Windows XP Pro SP3). Αρχικά πίστεψα ότι δεν προκλήθηκε σοβαρή ζημιά, καθώς τα Windows με πληροφόρησαν ότι λείπουν αρχεία και έτσι τα αντικατέστησα από το CD των Windows. Οι συνέπειες της πράξης μου άρχισαν να φαίνονται από την επόμενη κιόλας μέρα, όταν άνοιξα το PC και αντί να μπει σε δευτερόλεπτα στα Windows όπως συνήθως, κόλλησε για αρκετή ώρα στη loading screen. Και για να μην τα πολυλογώ, από τότε μέχρι προχθές κολλούσε αισθητά σε ορισμένες εργασίες που έκανα, καθώς και στη loading screen και ο θόρυβος από την κεντρική μονάδα (tower) αυξήθηκε κατά πολύ. Δεν ξέρω εάν η αιτία ήταν αυτό το batch, ήταν, όμως, σίγουρα η αφορμή. Τέλος πάντων, προχθές η κατάσταση έγινε κυριολεκτικά αφόρητη. Ο θόρυβος από την κεντρική μονάδα έγινε εκκωφαντικός, ακόμη και με ακουστικά και δυνατή μουσική τον άκουγα. Το περιβάλλον των Windows άρχισε να κολλάει αισθητά, σε σημείο που δεν μπορούσα να δουλέψω - σε συνδυασμό με το θόρυβο δίπλα μου - και έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση του format. Αρχικά τον άνοιξα για να τον καθαρίσω, σε περίπτωση που ο θόρυβος οφείλονταν στη σκόνη που είχε μαζευτεί μέσα (είχα αρκετό καιρό να τον καθαρίσω). Αφού, λοιπόν, αφαίρεσα μία σεβαστή ποσότητα σκόνης και τον έκλεισα, αποφάσισα να ξεκινήσω το format. Ο υπολογιστής ξεκίνησε με κάπως λιγότερο θόρυβο αυτή τη φορά, πάλι, όμως, υπήρχε κάποιος. Anyway, αφότου επέλεξα να κάνει boot από το CD, μόλις τα Windows μπήκαν στην μπλε οθόνη - λίγο πριν από την οθόνη των δίσκων - η οθόνη μου έσβησε, λέγοντας No Signal, ενώ η κεντρική μονάδα λειτουργούσε κανονικά. Αυτό με παραξένεψε αρκετά, αλλά το προσπέρασα εκείνη τη στιγμή, κάνοντας restart από το κουμπί, για να προσπαθήσω πάλι. Αυτή τη φορά, η οθόνη έσβησε ακόμη πιο πριν, δηλαδή, σχεδόν μόλις μπήκε στην μπλε οθόνη! Προσπάθησα αρκετές φορές και δεν έγινε τίποτε και έτσι κατέληξα στο ότι κάτι συμβαίνει με το CD των XP. Ετσι, σκέφτηκα να δοκιμάσω πάλι με το DVD των Vista. Εκεί η black screen ήρθε αμέσως μετά τη loading screen των Vista. Πραγματικά, είμαι σε αδιέξοδο. Να σημειώσω ότι πριν σας στείλω αυτό το e-mail, δοκίμασα να κάνω ένα upgrade την υπάρχουσα έκδοση του λογισμικού μου με αυτή του CD των Windows XP, μήπως αλλάξει κάτι. Αυτή τη φορά, η οθόνη έσβησε 3 φορές κατά το loading των Windows και 2 φορές δεν άναψε καν κατά το restart! Με το έκτο restart ευτυχώς μπήκε και κατάφερα να σας γράψω αυτό το e-mail.
    Το σίγουρο, Νίκο, είναι ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στο CD των Windows. Το φορμάτ είναι απαραίτητο, βέβαια, αλλά πριν από αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τεχνικά θέματα. Κατ’ αρχάς, δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά κάποιο εξάρτημα σίγουρα έπαθε ζημιά σε εκείνο το διάστημα της επανεκκίνησης. Αυτό το εξάρτημα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που ευθύνεται για το μεγάλο θόρυβο. Για να αποκλείσουμε την πιθανότητα να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, κλείσε το διακόπτη του τροφοδοτικού και βγάλε το καλώδιό του από την πρίζα. Κατόπιν αφαίρεσε όλες τις συνδεδεμένες εξωτερικές συσκευές και βγάλε όλα τα καλώδια τροφοδοσίας που ξεκινούν από το τροφοδοτικό και καταλήγουν σε κάθε πριζάκι πάνω στη motherboard και σε οποιοδήποτε εξάρτημα (κάρτες, drives, ανεμιστήρες). Προτού προχωρήσεις παρακάτω, καλό θα είναι να ελαφρύνεις το PC απ’ όλα τα περιττά εξαρτήματα. Αφησε μόνο το ένα dimmάκι με τα 2GB από τα 8GB μνήμης, αποσύνδεσε όλα τα επιπλέον drives εκτός από τον βασικό σκληρό δίσκο που θα βάλεις το λειτουργικό (καλύτερα να ΜΗΝ είναι ο 10.000άρης) και ένα DVD-drive, βγάλε επιπλέον κάρτες που μπορεί να έχεις. Συνδέεις ξανά τα καλώδια του τροφοδοτικού στις βασικές συσκευές και τον ανάβεις. Αν ο θόρυβος ακούγεται, στήνεις αυτί στο ανοιχτό κουτί για να βρεις από πού προέρχεται. Μπορεί να έχει σπάσει κάποιο ανεμιστηράκι και να κάνει πολύ θόρυβο, μπορεί ακόμη να έχει ξεκολλήσει κάποια ψύκτρα και να ψήνεται το σύμπαν. Αν δεν ακούγεται θόρυβος και το σύστημα ξεκινάει κανονικά, σημαίνει ότι κάποια από τις συσκευές που έχεις αποσυνδέσει ήταν που προκαλούσε το πρόβλημα. Πάντως, κυριότεροι ύποπτοι είναι, κατά σειρά, ο δίσκος των 10.000 στροφών, η κάρτα γραφικών και το τροφοδοτικό.
    Σχετικά Troubleshooter