Steam on linux, finally!
Steam on linux, finally!
Προβληματισμοί και σχόλια για χρήστες Linux, MacOSX, κτλ.

Postby orestes1986 » Wed Nov 28, 2012 2:46 am

Κατά την γνώμη μου την συζήτηση για το κατά πόσον το Linux μπορεί να χτυπήσει τα windows την έχει ξεπεράσει ήδη (ή το κάνει τώρα) ο κόσμος των υπολογιστών.
Με αυτό εννοώ πως έτσι όπως βλέπω εγώ τουλάχιστον το μέλλον και από το πως μου φαίνεται και από καινούρια indie projects που βλέπω στο kickstarter, αυτά προσπαθούν όσο γίνεται να "παίζουν παντού" (και πάνω σε αυτό, η Ubisoft έκανε μια πολύ καλή κίνηση με το "From Dust" που παίζει και σε Google Chrome).
Γενικά πιστεύω πως στον δρόμο προς το cloud computing αυτό που θα μετράει περισσότερο για οποιαδήποτε εφαρμογή είναι το πόσο εύκολα θα μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε αυτήν από οπουδήποτε (χωρίς να τον ενδιαφέρει ή και να μην ξέρει ίσως καν τι Λειτουργικό είναι αυτό που τρέχει κάθε φορά, απλά θα θέλει να μπορεί να έχει πρόσβαση στις εφαρμογές και τα αρχεία του).
Αυτή είναι μια λογική που φαίνεται και από πιο καινούριες μηχανές παιχνιδιών όπως το Unity3D, το Shiva3D, το Panda3D (free & open source), την jMonkeyEngine (free & open source).. Αυτές είναι μηχανές που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μέλλον, να φτιάξουν παιχνίδια που θα παίζουν σε Win,Mac,Lin,Android,iOS.. ακόμα και blackberry (r.i.p.) (Shiva3D).
Οπότε, ναι, το μέλλον της μονοκρατορίας των win (ειδικά στο DeskTop***) είναι αμφίβολο και να, η Valve δεν καλοβλέπει τους περιορισμούς της MS και κοιτάει για port στο Linux, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η Valve είναι απλά ένας Distributor στα περισσότερα παιχνίδια του Steam και άλλωστε παρόμοιο πρόγραμμα υπάρχει ήδη (Desura) και πως στην τελική αν οι παραγωγοί παιχνιδιών δεν τα κάνουν συμβατά με το Linux, το Steam θα είναι ένα άχρηστο πρόγραμμα για τους υπολογιστές μας. Σίγουρα το γεγονός πως το Steam ετοιμάζει port για το Linux είναι σημαντικό και θα τραβήξει κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο..
Επίσης, η Valve μου δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να φτιάξει την δική της πλατφόρμα (βλ: SteamPlay) {http://store.steampowered.com/search/?snr=1_4_4__12&term=Linux#os=linux&advanced=0&sort_order=ASC&page=1} που στην ουσία είναι η μόνη αυτήν την στιγμή που τα παιχνίδια της παίζουν ΚΑΙ σε Linux (άρα στην ουσία παίζουν στο Steam και όπου αυτό τρέχει, και κάποια από αυτά τα έχω δει ΚΑΙ στο Desura ΚΑΙ για Linux [π.χ. Amnesia Dark descent]).
Αν αυτή μου η εντύπωση είναι σωστή (πλατφόρμα της Valve) τότε η Valve θα έχει καταφέρει να εξαρτήσει ΠΟΛΟΎΣ gamers πάνω της (και ενισχύει επίσης την παραπάνω άποψη σχετικά με την απανταχού προσβασιμότητα)..

***Βέβαια αυτό συμβαίνει γιατί η αντίστοιχη μονοκρατορία των DeskTops (και PC/LapTop κλπ γενικότερα) έχει εξίσου "αμφίβολο" μέλλον, αλλά η MicroSoft όντας μη-ηλίθια δείχνει να προσαρμόζεται μια χαρά σε αυτό με τα win8 που τρέχουν εξίσου με τα PC και σε κινητές συσκευές επίσης. όσο κι αν δεν μου αρέσουν τα win8 (ούτε για Desktop, ούτε όμως σε κινητές συσκευές) και γκρινιάζω με το που τα βλέπω και όσο κι αν είμαι τουλάχιστον συμπαθών προς το Ελεύθερο Λογισμικό, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως αυτή η κίνηση της MS είναι πολύ καλή και πιθανότατα θα την βοηθήσει να έχει μια καλή θέση σε αυτό το μέλλον που βλέπω να πηγαίνει η τεχνολογία.
orestes1986
Escape Capsule
 
Posts: 1
Joined: Wed Nov 28, 2012 1:49 am

Previous

Return to Αλλα λειτουργικά

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron
Η συντακτική ομάδα | Όροι Χρήσης | Διαφήμιση & επικοινωνία