Γράφει ο Μάνος
Απο το τεύχος 265 του PCMaster

Πάει πολύς καιρός που ασχοληθήκαμε διεξοδικά, μέσα από τις σελίδες τού περιοδικού, με τους απανταχού emulators home συστημάτων και κονσόλων. Ο χώρος της στήλης Retro gaming δε μας επιτρέπει πολλά περισσότερα από μία αναφορά στα updates των γνωστότερων εξ αυτών. Πλήθος αναγνωστών, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη χρήση τους, ζήτησε, μέσω e-mail, μία, όσο το δυνατόν, αναλυτική παρουσίασή τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που σκεφτήκαμε να κάνουμε το θέμα που ακολουθεί, ώστε να ρίξουμε μία συνολική ματιά σε ολόκληρο το πεδίο των emulators, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής. Άλλωστε, με τα Windows 7 να έχουν εγκατασταθεί πλέον στα PCs των περισσοτέρων χρηστών, είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση με χρήση του εν λόγω λειτουργικού. Οι παλαιότεροι από εσάς πολλά από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω πιθανώς τα γνωρίζετε ήδη. Οι νεότεροι θα βρείτε σαφώς μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών και θα ανακαλύψετε μια πλειάδα τίτλων του μακρινού ή πρόσφατου παρελθόντος, έτοιμων να τρέξουν απρόσκοπτα στο PC σας...

 

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Θεωρώ ότι προτού μπούμε στο κυρίως θέμα, μία πολύ σύντομη αναδρομή στη δημιουργία και άνθιση των emulators κρίνεται απαραίτητη. Η γέννησή τους τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ήταν η εποχή που αρχίσανε να «σκάνε μύτη» οι πρώτοι εξομοιωτές λειτουργίας των συστημάτων της Nintendo (NES, Super NES, Gameboy) του Mega drive της Sega, αλλά και της Amiga. Ο emulator της τελευταίας είχε το όνομα UAE που μεταφραζόταν σε Unusable Amiga Emulator, καθώς οι δυνατότητες της πρώτης έκδοσής του ήταν, επί της ουσίας, μηδαμινές. Σύντομα η καταιγίδα των emulators άρχισε να εξαπλώνεται παντού, ακουμπώντας κάθε σύστημα του παρελθόντος. Τότε ήταν που εμφανίστηκε και η 0.1 έκδοση του MAME (Multiple Arcade Machine Emulator), που έμελλε να αλλάξει για πάντα το σκηνικό της εξομοίωσης. Σκοπός του τελευταίου ήταν να μεταφέρει στην οθόνη των υπολογιστών μας όλα εκείνα τα παιχνίδια που είχαν κυκλοφορήσει στις arcade αίθουσες, ξεκινώντας από τα παλαιότερα και απλούστερα αυτών, όπως το Cabal, το Bubble Bobble, το Pang και το Asteroids. Ο πήχης και οι φιλοδοξίες των δημιουργών του σύντομα ανέβηκαν, αφού κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το παραπάνω έργο κι έτσι άνοιξε η όρεξή τους για την περαιτέρω εξέλιξη του project. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα ο κώδικας του ΜΑΜΕ να βαρύνει αισθητά με τα χρόνια, καθώς προσπαθούσε να εξομοιώσει πλήθος τίτλων που βασίζονταν σε διαφορετικού τύπου hardware, κάτι που εν πολλοίς αποδείχθηκε ανέφικτο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκύψουν διάφοροι, τρίτοι, εξομοιωτές, αποκλειστικά αφιερωμένοι σε ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών. Γρήγορα τα CPS3 games της Capcom απέκτησαν το δικό τους εξομοιωτή, τα model 2 και Naomi based παιχνίδια της Sega το ίδιο, ενώ και οι δημιουργίες της Namco δεν έμειναν πίσω.

Πολλοί εκ των εξομοιωτών που πρωτοπαρουσιάστηκαν, έπαψαν να εξελίσσονται, δίνοντας τη θέση τους σε άλλα, παρεμφερή και με ίδιους στόχους, projects. Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2011, όπου πλέον η κατάσταση είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρη, με διάφορα συστήματα να έχουν εξομοιωθεί πλήρως και άλλα να είναι στου δρόμου τα μισά. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ακόμη και οι κονσόλες της προηγούμενης γενιάς μπήκαν στο χορό της εξομοίωσης, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό σήμερα για τους PC users να παίζουν παιχνίδια του Playstation 2, του Sega Saturn αλλά και του Nintendo Gamecube. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η εξέλιξη των δυνατοτήτων των PCs, μια και αρκετοί emulators, αναλόγως και του hardware που εξομοιώνουν, έχουν υψηλές απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ.

Τέλος, προτού προχωρήσουμε στην κυρίως ανάλυσή μας, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε και το νόμιμο σκέλος του όλου πράγματος. Η κατοχή ενός emulator δεν είναι παράνομη. Αυτό που απαγορεύεται να διαθέτει κάποιος χρήστης είναι οι roms (τα παιχνίδια επί της ουσίας) και τα bios files έκαστου συστήματος-κονσόλας που εξομοιώνεται, αν δεν φέρει το πρωτότυπο hardware και τα ανάλογα games στην κατοχή του. Βέβαια, αυτό από τη μία είναι κάτι παραπάνω από ανέφικτο (αν κάποιος έχει 100-200 arcade καμπίνες σπίτι του, ας μου το πει για να κάνουμε ένα μεγάλο φωτοαφιέρωμα του χώρου του), από την άλλη φανερώνει μίας κάποιας μορφής κοροϊδία, καθώς κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους εμπορικοί emulators όσο και συσκευές (βλέπε joysticks) που περιλαμβάνουν στο τσιπάκι τους games και emulator παλαιότερων συστημάτων! Το σίγουρο είναι ότι ειδικά όσον αφορά σε παλαιότερους home computers το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά χαλαρό πλέον, ενώ αναφορικά με τις νεότερες κονσόλες, οι δημιουργοί εταιρείες τους δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την ύπαρξη και ανάπτυξη emulators των συστημάτων τους. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα η ύπαρξη και δράση των δωρεάν emulators δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη.

Πάμε λοιπόν να δούμε τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο στίβο της εξομοίωσης...

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
john-117
Σημείωση: Το Dolphin είναι από τους καλύτερους εξομοιωτές που υπάρχουν, τα παιχνίδια του Wii τρέχουν full speed στα 1080p, με anti-aliasing και AF, αρκεί να έχεται Sandy στα 4GHz+ και μια καλή κάρτα...
10/01/2012 19:04
migisukhoi
Σιγά ρε John και με τον 1090T μια χαρά τον τρέχουμε τον Dolphin και όλα στο τέρμα. Πρέπει να έχεις Intel CPU; Μέχρι και στον Q6600 τρέχει άνετα.
17/03/2012 23:53
migisukhoi
Σιγά ρε John και με τον 1090T μια χαρά τον τρέχουμε τον Dolphin και όλα στο τέρμα. Πρέπει να έχεις Intel CPU; Μέχρι και στον Q6600 τρέχει άνετα.
18/03/2012 00:10
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum