Το πιο σημαντικό εικαστικό γεγονός για τη σύγχρονη τέχνη είναι η Biennale της Βενετίας, η οποία άνοιξε φέτος με κάτι ασυνήθιστο: μια επίσημη, παράπλευρη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στα video games. Εμπνευστής αυτής της έκθεσης, που ονομάζεται Neoludica, είναι η Ιταλίδα κριτικός τέχνης Debora Ferrari, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της καταλαμβάνουν τα έργα της Βελγικής ανεξάρτητης εταιρείας ανάπτυξης παιχνιδιών, Tale of Tales.Η έκθεση Neoludica διοργανώνεται σε δύο διαφορετικούς χώρους. Στο Centro Culturale Candiani οι σύγχρονες κονσόλες και ιστορικά κειμήλια της ιστορίας του gaming εισάγουν το κοινό στο πλαίσιο της κουλτούρας των παιχνιδιών. Στη Sala Laneri η έκθεση επικεντρώνεται στο έργο ανεξάρτητων καλλιτεχνών.

Η Auriea Harvey και ο Michael Samyn της Tale of Tales είχαν να σχολιάσουν τα εξής για την έκθεση: “Η ειρωνεία είναι πως υπάρχουν πολύ λίγα παιχνίδια στην έκθεση που να μπορείς να τα δοκιμάσεις. Τα περισσότερα εκθέματα είναι απλώς έργα τέχνης που συμβάλουν στα video games. Παρόλα αυτά, ακόμα και η παρουσία αυτών των λίγων παιχνιδιών σε αυτό το μοναδικό εικαστικό γεγονός θα αποτελέσει σημείο-σταθμό στην αναγνώριση του μέσου ως ακόμα μία μορφή τέχνης.”

Μαζί με το “The Path” της Tale of Tales, στη Sala Laneri μπορεί κανείς να δει το “Every day the same dream” της Molleindustria και το “Fotonica” της Santa Ragione, αλλά και έργα τέχνης του Mikayel Ohanjanyan, της Eva και του Franco Mattes, αλλά και του δικού μας Μίλτου Μανέτα. Από την άλλη, στη Mestre υπάρχει μια μεγάλη συλλογή έργων του Lorne Lanning από τη σειρά Oddworld.

Η έκθεση Neoludica: Art is a Game 2011-1966 θα έχει ανοιχτές τις πόρτες της μέχρι τις 27 Νοεμβρίου στη Sala Laneri και μέχρι της 31 Οκτωβρίου στη Mestre. Όποιος τύχει να πάει κατά Ιταλία, ξέρει τι πρέπει να επισκεφθεί οπωσδήποτε.

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
dark_fighter
ποιος καλος συντακτης θα παει φετος διακοπες στην Ιταλία???
15/06/2011 10:21
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum