Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 245 του PCMaster

Σωτήριο έτος 2010... Ο συρφετός των καλωδίων που άλλοτε γέμιζε το χώρο πίσω από το PC μας και αποτελούσε τον εφιάλτη των μανάδων έχει πλέον περιοριστεί αρκετά, αφού όλα είναι ασύρματα! Ποντίκι; Ασύρματο. Πληκτρολόγιο; Ασύρματο... Router; Ασύρματο! Ειδικότερα τα ασύρματα aDSL modems/routers μάς επιτρέπουν να μοιραζόμαστε την Internet σύνδεσή μας με οποιαδήποτε άλλη Wi-Fi enabled συσκευή στο σπίτι ή στο γραφείο (ή ακόμα και στη γειτονιά ολόκληρη), χωρίς ταλαιπωρία και περιττές καλωδιώσεις, ενώ οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων δεν επηρεάζονται.

Ωστόσο, όπως προείπαμε, τα ασύρματα routers κοστίζουν. Ενα ποιοτικό wireless router θα αποσύρει 60-90€ από το λογαριασμό σας και μην ξεχνάμε ότι διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης! Φυσικά, δεν γίνεται με το να καρφώσετε μία κεραία πάνω στο router και να το κάνετε ασύρματο, αλλά υπάρχει ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να μετατρέψετε το PC σας σε Access Point (AP) διατηρώντας το ενσύρματο modem/router σας! Ποιος είναι;

USB Wi-Fi

Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον σε πολύ χαμηλές τιμές USB Wi-Fi adapters, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συνδέσετε τον υπολογιστή σας σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο. Εμείς, όμως, θέλουμε να κάνουμε τον υπολογιστή access point, το αντίστροφο δηλαδή. Αυτό είναι εφικτό αν ο υπολογιστής έχει Internet από Ethernet router, αφού το USB Wi-Fi adapter μας μπορεί να λειτουργήσει και ως access point, λαμβάνοντας Internet από το PC και στέλνοντάς το ασύρματα σε άλλες Wi-Fi συσκευές! Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός software AP (σε αντίθεση με τα αμιγώς ασύρματα routers πού είναι hardware APs), το οποίο μπορεί να γίνει μέσω των Windows ή του software που προσφέρει η εταιρεία κατασκευής του adapter. Πάμε να το δούμε στην πράξη...

Προφανώς αυτά που χρειαζόμαστε είναι ένα PC με σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω Ethernet και ένα Wi-Fi USB adapter. Εν προκειμένω, χρησιμοποιήσαμε το οικονομικό μοντέλο της TP-Link (TL-WN422G), το οποίο μας κόστισε μόλις 15€ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως software AP σύμφωνα με την εταιρεία. Η διαδικασία αυτή είναι η ίδια για όλα τα USB Wi-Fi adapters στα Windows 7. Συνδέουμε το adapter και εγκαθιστούμε τους drivers του (αναγνωρίζεται σαν Wireless G USB adapter). Ευτυχώς για εμάς, τα Windows 7 έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα software AP, συνεπώς στον Πίνακα Ελέγχου θα δείτε δύο Wireless Network Connections, μία από τις δύο θα αναφέρει “Microsoft Virtual Wi-Fi Miniport adapter”. Πλέον το USB adapter σας μπορεί να εντοπίσει και να συνδεθεί σε τοπικά δίκτυα, αλλά πώς μπορεί να στείλει σύνδεση σε άλλες συσκευές; Αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας “bridge” τον Ethernet adapter σας με τον USB Wi-Fi adapter και δημιουργώντας ένα ad-hoc δίκτυο. Στο Network CenteràConnections βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο δεν είναι ήδη Shared και έπειτα επιλέξτε τον Ethernet adapter μαζί με τον Wireless G adapter, δεξί κλικ και επιλέξτε “bridge connections”. Δίπλα τους θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο “Network Bridge”. Πηγαίνετε πάλι στο Network Center, επιλέξτε τη δημιουργία μίας νέας σύνδεσης και έπειτα επιλέξτε τη δημιουργία ενός ad-hoc δικτύου. Τώρα μπορείτε να ορίσετε ένα όνομα για το δίκτυο, καθώς και τη μέθοδο κρυπτογράφησης των δεδομένων (WPA2, WEP), και να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Είστε έτοιμοι! Το δίκτυο θα πρέπει να εμφανιστεί στα Wireless Connections και θα μπορείτε να συνδεθείτε μέσω αυτού στο Διαδίκτυο, αλλά και να σερφάρετε κανονικά μέσω του PC.

Η λύση αυτή είναι ιδανική για όσους θέλουν Wi-Fi εντός του σπιτιού/γραφείου (π.χ. για το laptop ή το κινητό τους), αλλά δεν μπορούν/θέλουν να αγοράσουν κάποιο ασύρματο modem/router. Προσοχή μόνο στο encryption και τα passwords σας, δεν θέλετε ο γείτονας να χρησιμοποιεί το δικό σας bandwidth... Καλές συνδέσεις!

Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum