Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 245 του PCMaster

Ενας δίσκος αποθηκεύει δεδομένα και οφείλει να τα μεταφέρει γρήγορα από και προς το σύστημα, ενώ βέβαια οφείλει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστος, μια και η απώλεια δεδομένων μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιζήμια για το χρήστη. Οι δίσκοι έχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, από τις οποίες φυσικά δεν μπορούν να αποκλίνουν. Ετσι, μεταφέρουν αρχεία με συγκεκριμένα ταχύτητα, ενώ ανάλογα με τις ώρες λειτουργίας και τις συνθήκες περιβάλλοντος (θερμοκρασία κουτιού, υγρασία, σκόνη κ.λπ.), όταν έρθει η ώρα τους θα παραδώσουν το πνεύμα, παίρνοντας μαζί τους τα πολύτιμα δεδομένα σας. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και να αυξήσουμε την αξιοπιστία των δίσκων μας χωρίς να καταφύγουμε σε...εξωτικές (και πανάκριβες) λύσεις;

Τι εστί RAID;

Η απάντηση είναι το RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) και ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων δίσκων για να επιτύχουμε ταχύτερη μεταφορά δεδομένα και/ή ασφάλεια των δεδομένων μας. Αυτό επιτυγχάνεται με software ή hardware τρόπο, ο πρώτος είναι σχετικά ανέξοδος, αλλά ο δεύτερος επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα και είναι πιο αξιόπιστος. Αλλωστε, όλες οι σύγχρονες motherboards έχουν hardware υποστήριξη RAID από το εργοστάσιο, φέροντας controllers on-board, οπότε αφήνουμε τις software εφαρμογές στην άκρη. Οπως υποδηλώνει και η ονομασία του, το RAID χρησιμοποιείται συνήθως με οικονομικά μοντέλα δίσκων, ώστε να επιτύχουμε επιδόσεις ακριβότερων μοντέλων. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το Crossfire ή το SLI, μόνο που, εκτός από αύξηση των επιδόσεων, ο συνδυασμός μπορεί να γίνει και για μεγαλύτερη προστασία των δεδομένων μας από καταστροφή ή απώλεια. Ας δούμε τους κυριότερους τύπους RAID:

RAID 0: Δύο δίσκοι (τουλάχιστον) μοιράζονται τα δεδομένα του συστήματος, έτσι ο χρόνος για τη μεταφορά τους από και προς τους δίσκους είναι μικρότερος απ’ ό,τι θα ήταν με έναν μόνο δίσκο. Εάν ένας από τους δίσκους παρουσιάσει βλάβη, χάνονται όλα τα δεδομένα του χρήστη, ακόμα και αυτά που βρίσκονται στον άλλο ή στους άλλους δίσκους. Συνολική χωρητικότητα = Αθροισμα των δύο δίσκων.

RAID 1: Δύο δίσκοι (τουλάχιστον) αποθηκεύουν ακριβώς τα ίδια δεδομένα, ώστε, στην περίπτωση που ο ένας παρουσιάσει βλάβη, να υπάρχει backup των δεδομένων στον δεύτερο, τρίτο κ.ο.κ. Η χωρητικότητα που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης είναι αυτή του ενός δίσκου μόνο. Συνολική χωρητικότητα = Αθροισμα των δύο δίσκων διά του 2.

RAID 5: Τρεις (τουλάχιστον) δίσκοι μοιράζονται τα δεδομένα του συστήματος, με τον καθένα να διατηρεί ένα τμήμα με parity data, το οποίο εξασφαλίζει τη μη απώλεια δεδομένων σε περίπτωση που ένας από τους δίσκους εμφανίσει βλάβη. Συνολική χωρητικότητα = Αθροισμα x δίσκων μείον 1 (π.χ. με τρεις δίσκους των 100 GB θα έχετε (3-1)*100=200GB).

RAID 10: Το RAID 10 είναι συνδυασμός 4 δίσκων σε RAID 1 και RAID 0 (1+0=10), με δύο δίσκους να αποθηκεύουν τα μισά δεδομένα (ένα RAID 1 array) και άλλους δύο δίσκους να αποθηκεύουν τα άλλα μισά (ένα RAID 1 array. Ουσιαστικά, λοιπόν, είναι δύο RAID 1 arrays, συνδυασμένα μεταξύ τους σε RAID 0. Ετσι εξασφαλίζεται ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων επιπέδου RAID 0, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει φόβος απώλειας δεδομένων σε περίπτωση που ένας δίσκος (στο κάθε RAID 1 array) εμφανίσει βλάβη. Συνολική χωρητικότητα = Αθροισμα δύο από τους τέσσερις δίσκους.

Σημειώνουμε ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ίδια μοντέλα δίσκων σε RAID arrays, ιδανικά να έχουν και την ίδια χωρητικότητα.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum