Γράφει ο Πέτρος Κυπραίος
Απο το τεύχος 245 του PCMaster

Αφού τους ντύσαμε, τους βοηθήσαμε να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό, τους βρήκαμε δουλειά, τους κάναμε να ερωτευτούν και να ταξιδέψουν, τώρα πλέον έφτασε η ώρα για να τους… αλλάξουμε τα φώτα! Με τον επίσημο editor του Sims 3, οι modders παίρνουν την εκδίκησή τους και αποκτούν τη δυνατότητα να χτίσουν το κόσμο των Sims όπως τον ονειρεύονται. Μετά από αυτό το «Games Workshop» να είστε σίγουροι ότι τίποτε δεν θα παραμείνει το ίδιο στο θαυμαστό κόσμο των Sims…

Το «δόγμα» που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι publishers και developers είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία στο τομέα της δημιουργίας του user generated content. Ετσι, λοιπόν, μία σειρά παιχνιδιών που εκ φύσεως, αλλά και λόγω ύφους, προσφέρεται για την ανάπτυξη περιεχομένου, δεν μπορεί παρά να είναι η Sims. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, η Maxis δεν είχε καταφέρει να κυκλοφορήσει κάτι επίσημο, γι’ αυτό οι modders που ήθελαν να πειραματιστούν με το κόσμο των Sims, έπρεπε να καταφύγουν σε άλλες «ανεπίσημες» λύσεις. Παρόλα αυτά, σχεδόν μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού Sims 3, η ΕΑ αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους fans του παιχνιδιού να δημιουργήσουν τους δικούς τους κόσμους και να παραμετροποιήσουν πολλές πτυχές του παιχνιδιού όπως εκείνοι θέλουν. Συγκεκριμένα, με το σχεδιαστικό εργαλείο Sims 3 Create a World Tool, οι «wannabe» modders μπορούν να σχεδιάσουν ολόκληρους κόσμους, επιλέγοντας το τερέν και τοποθετώντας δρόμους, lots, βλάστηση και άλλου είδους διακοσμητικά στοιχεία. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία στους gamers να διαμορφώσουν όπως εκείνοι επιθυμούν τις περιοχές του Sunset Valley και του Riverview, ή ακόμη και να ξεκινήσουν από το μηδέν. Παράλληλα, εάν έχετε μεγαλύτερη όρεξη και παραπάνω γνώσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε και να εισαγάγετε τα δικά σας σχέδια μέσω Photoshop ή άλλων σχεδιαστικών προγραμμάτων. Τέλος, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του editor του Sims 3 είναι ότι μπορείτε να διανέμετε τα δημιουργήματά σας μέσω του Sims 3 Exchange.

Installation, πρώτα βήματα και χειρισμός…

Για να κατεβάσετε το Create a World Tool (που ακόμη βρίσκεται σε beta έκδοση), θα πρέπει να περάσετε από το site, www.thesims3.com. Οταν φορτώσει τη σελίδα ο browser σας, στο πάνω μέρος της επιλέξτε Free Stuff και εν συνεχεία Δημιουργία Κόσμου. Οταν μπείτε στο section του editor, κάντε scroll down και κάντε κλικ πάνω στο Download Now button. Το μέγεθος τους αρχείου είναι γύρω στα 130ΜΒ και για να εγκατασταθεί, θα πρέπει να έχετε ένα αυθεντικό παιχνίδι Sims 3 ή Sims 3 World Adventures και να είστε μέλος στην κοινότητα του παιχνιδιού. Εξυπακούεται ότι για να τρέξει ο editor, θα πρέπει το αυθεντικό Sims 3 να βρίσκεται εγκατεστημένο το σύστημά σας και να έχετε κάνει το πιο πρόσφατο update μέσω του EA Download Manager. Οταν πλέον ολοκληρωθεί η διαδικασία του installation, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε το εργαλείο από το programs menu. Το layout του editor απαρτίζεται από μία σειρά από διαφορετικά toolbars. Χρησιμοποιώντας τα εικονίδια των Bοηθητικών Προγραμμάτων, μπορείτε να επιλέξετε, να κινήσετε και να περιστρέψετε ένα αντικείμενο, ενώ, φυσικά, εκεί θα βρείτε και τα κλασικά undo/redo buttons. Τέλος, στο συγκεκριμένο σημείο θα βρείτε την επιλογή της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του πλέγματος(που σας βοηθάει να τοποθετείτε καλύτερα τα διάφορα objects), αλλά και τη δυνατότητα για να κάνετε edit στο lot σας. Εκτός από τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν άλλα τρία ξεχωριστά τμήματα. Συγκεκριμένα, μέσω του tab Δρόμοι και Δέντρα σάς παρέχεται η δυνατότητα να ορίσετε τους δρόμους και τα δέντρα του κόσμου σας, ενώ μέσω του tab Οικόπεδα ασχολείστε με οτιδήποτε έχει σχέση με τις οικίες που θα κοσμήσουν το δημιούργημά σας. Τέλος, μέσω της περιοχής Επιφάνεια Εδάφους καταπιάνεστε με ό,τι σχετίζεται με το τερέν του κόσμου σας.

Προτού, βέβαια, εκκινήσουμε το σχεδιασμό με το Create a World Tool, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούμε στο χειρισμό, αλλά και σε μία σειρά από hot keys, που είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη. Οι κινήσεις της κάμερας πραγματοποιούνται μέσω των cursor keys (αναλόγως με τη κατεύθυνση που δείχνουν), ενώ για να μετακινήσετε την οπτική πάνω ή κάτω, θα πρέπει να πατήσετε τα Q/F αντιστοίχως. Οσον αφορά στο zoom in/out, αυτό επιτυγχάνεται είτε με τα +/- από το numeric keyboard είτε με τα W και S. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το ποντίκι, όπου με απλή κίνησή του κατευθύνετε την κάμερα και με το scroll wheel πραγματοποιείτε zoom in/out. Τέλος, κρατώντας τη ροδέλα πατημένη και στρέφοντας το mouse, σας δίνεται η δυνατότητα περιστροφής οποιουδήποτε αντικειμένου. Για να ορίσετε έναν νέο κόσμο (New World), θα πρέπει να πατήσετε μαζί τα Ctrl+N, ενώ για να ανοίξετε οποιονδήποτε κόσμο, δεν έχετε παρά να πατήσετε τα Ctrl+O. Για να σώσετε, θα πρέπει να κρατήσετε μαζί τα Ctrl+S, ενώ για undo/redo μπορείτε να πιέσετε τα Ctrl+Z και Ctrl+Y αντίστοιχα.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum