Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 244 του PCMaster

Τα δίκτυα μεταξύ υπολογιστών υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, άλλωστε, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ένα PC, είναι το να μπορούμε να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε δεδομένα με άλλους χρήστες μέσω δικτύου, όσο μακριά κι αν βρίσκονται αυτοί. Συνήθως, χρησιμοποιούμε δύο τύπους δικτύων, το τοπικό (LAN, Local Area Network) και, φυσικά, το Διαδίκτυο/Internet, το οποίο είναι ένας Παγκόσμιος Ιστός που αποτελείται από δισεκατομμύρια συνδεδεμένους υπολογιστές. Μέσω των δικτύων, μπορούμε να μεταφέρουμε/μοιραζόμαστε αρχεία, να έχουμε πρόσβαση σε ιστοσελίδες, να κάνουμε video κλήσεις και instant messaging, να παίζουμε on-line τα αγαπημένα μας παιχνίδια και ούτω καθεξής. Αλλά αυτά τα ξέρετε ήδη.

Ορισμένες φορές, ωστόσο, θέλουμε να απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα ενός τοπικού δικτύου LAN, χωρίς να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους χρήστες του δικτύου. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να στήσουμε ένα virtual τοπικό δίκτυο, γνωστό και ως VPN (Virtual Private Network), το οποίο θα συμπεριφέρεται σαν τυπικό LAN, ενώ οι χρήστες του μπορεί να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλον. Τα VPNs είναι χρήσιμα σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα, στο on-line gaming ή στο «ανώνυμο» σερφάρισμα, αφού δεν θα φαίνεται η δική σας IP, αν πλοηγείστε στο Internet μέσω ενός VPN. Επιπλέον, μπορείτε να μοιραστείτε αρχεία με τους υπόλοιπους χρήστες (clients), σαν να ήσαστε συνδεδεμένοι μαζί τους σε τοπικό δίκτυο (Peer2Peer). Πώς, όμως, μπορούμε να στήσουμε ένα τέτοιο δίκτυο και τι πρέπει να προσέξουμε;

Meet Hamachi!

Ισως έχετε ακούσει ή χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή το Hamachi, ένα απλό software που εγκαθίσταται στο σκληρό δίσκο σας και επιτρέπει τη δημιουργία ενός VPN και τη σύνδεση σε άλλα VPNs. Δεν είναι δύσκολο στην εγκατάσταση και στη ρύθμισή του, με λίγα απλά βήματα θα είστε έτοιμοι! Το Hamachi είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους gamers, αφού ο καθένας μπορεί με τη βοήθειά του να δημιουργήσει έναν private server, στον οποίο μπορεί να συνδεθεί οποιοσδήποτε άλλος χρήστης (αρκεί, φυσικά, να ξέρει το password και το όνομα του server) και να επιδοθεί σε multiplayer μάχες, σαν να βρισκόταν σε ένα LAN party. Στο «How-To» αυτού του μήνα, λοιπόν, θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε έναν game server μέσω του υπολογιστή σας.

Για αρχή, πρέπει προφανώς να εγκαταστήσετε το Hamachi. Το αρχείο εγκατάστασης είναι μικρό (3MB περίπου) και η διαδικασία απαιτεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αφού εγκατασταθεί το πρόγραμμα, μπορείτε να ξεκινήσετε το setup. Τρέχοντας το Hamachi για πρώτη φορά, θα δείτε ότι δεν είστε συνδεδεμένοι και δεν έχετε λάβει τη δική σας διεύθυνση (0.0.0.0). Το ίδιο θα διαπιστώσετε στο μενού επιλογών του (System->Preferences), όπου είναι κενά τα πεδία Name και Client ID. Για να συνδεθείτε στον κεντρικό server του Hamachi, απλώς πατήστε το κουμπί On/Off που υπάρχει στο κεντρικό παράθυρο. Θα σας ζητηθεί να ορίσετε ένα όνομα με το οποίο θα εμφανίζεται ο υπολογιστής σας στο VPN - δεν έχει σημασία το τι θα βάλετε ούτε χρειάζεται να το θυμάστε έπειτα. Αφού το ορίσετε, θα συνδεθείτε σχεδόν αμέσως. Πηγαίνοντας στο μενού συνδέσεων δικτύου των Windows (μέσω του Control Panel), θα πρέπει να δείτε το Hamachi να εμφανίζεται στο πεδίο LAN or High-Speed Internet, σαν τοπική σύνδεση δικτύου. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο βήμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς! Εύκολο, έτσι;

Τώρα, πρέπει να συνδεθείτε σε έναν ήδη υπάρχοντα server ή να δημιουργήσετε το δικό σας. Μέσω του tab Network επιλέγετε Join an existing network και έπειτα εισάγετε στα σχετικά πεδία το όνομα του server και τον κωδικό πρόσβασης (π.χ., name: War3DotaW10, pass: 123) και πατάτε OK. Θα συνδεθείτε στον server και θα δείτε όσα άτομα βρίσκονται σε αυτόν και το αν είναι on-line εκείνη τη στιγμή. Σημειωτέον πως η free έκδοση του Hamachi υποστηρίζει έως 16 άτομα ανά VPN, ενώ αγοράζοντας την εμπορική έκδοση, το όριο αυξάνεται σε 256 clients/VPN. Πλέον βλέπετε το nickname και τη Hamachi address κάθε χρήστη στο VPN όπου βρίσκεστε. Εάν το εικονίδιο δίπλα στο χρήστη είναι πράσινο, τότε έχετε σωστή επικοινωνία μαζί του, εάν είναι κόκκινο ή κίτρινο, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σύνδεση: είτε το software/hardware firewall σας/του μπλοκάρει την επικοινωνία είτε δεν σας έχει στην trusted λίστα του (η δική σας trusted list βρίσκεται στο μενού επιλογών του Hamachi). Ισως χρειαστεί να ρυθμίσετε το firewall σας, ώστε να επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του προγράμματος, ή να ανοίξετε (όπως έχουμε περιγράψει στο «How-To» του τεύχους 229) τις πόρτες 12975 και 32976 TCP μέσω του μενού του router σας.

Share
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum