Γράφει ο Πέτρος Κυπραίος
Απο το τεύχος 243 του PCMaster

H BioWare κυκλοφόρησε το επίσημο σχεδιαστικό εργαλείο για το επικό RPG της και στο Games Workshop δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να αντισταθούμε στον πειρασμό να σας παρουσιάσουμε ορισμένα από τα βασικά βήματα που απαιτούνται για να δημιουργήσετε το δικό σας επίπεδο…

 To Dragon Age Origins ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε, δικαιώνοντας τελικά τις προσδοκίες μας (είμαστε σίγουροι ότι ήδη θα έχετε διαβάσει το αποθεωτικό review μας). Η BioWare ανέπτυξε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2009 και για ακόμη μία φορά απέδειξε περίτρανα ότι κατέχει το μυστικό της επιτυχίας στην κατηγορία των RPGs. Ομως το καλύτερο από όλα ήταν ότι λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού έκανε την εμφάνισή του και το επίσημο Tool Set, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους του Dragon Age να δημιουργήσουν τις δικές τους περιπέτειες, χαρακτήρες και τους δικούς τους χάρτες. Οπως θα διαπιστώσετε, το σχεδιαστικό εργαλείο του Dragon Age διακρίνεται τόσο για το πλήθος των δυνατοτήτων που προσφέρει στους ερασιτέχνες δημιουργούς όσο και για την ευκολία χρήσης του, αφού, λίγο να ασχοληθείτε μαζί του, δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για «παιχνιδάκι».

Για να ξεκινήσετε τη δημιουργική βόλτα σας στον πανέμορφο κόσμο του Dragon Age Toolset, θα πρέπει καταρχήν να κατεβάσετε τα ειδικά σχεδιαστικά εργαλεία, τα οποία μπορείτε να τα βρείτε στο επίσημο website της BioWare. Στην address bar του browser σας πληκτρολογήστε τη διεύθυνση: http://dragonage.bioware.com/toolset/ Μόλις μεταφερθείτε στο site και εντοπίσετε το σημείο όπου μπορείτε να κάνετε download των editor, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το registration key, το οποίο περιλαμβάνεται σε κάθε συσκευασία του παιχνιδιού. Το μέγεθος του σχεδιαστικού εργαλείου του Dragon Age ανέρχεται περίπου στα 460MB, για αυτό και θα χρειαστείτε μία καλή σύνδεση για να το κατεβάσετε γρήγορα. Στη συνέχεια δεν έχετε παρά να τρέξετε την εγκατάσταση και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. Σας συστήνουμε να μην αλλάξετε κανένα από τα settings που αφορούν στο installation (αφήστε τα όλα στα default) και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί το installation. Τώρα δεν έχετε παρά να κάνετε διπλό κλικ στο shortcut που έχει δημιουργηθεί στο desktop του, έτσι ώστε να ξεκινήσετε το «κτίσιμο».

Εξωτερικό περιβάλλον

Μία από τις βασικές δυνατότητες του Tool Set είναι ότι σας επιτρέπει να ασχοληθείτε τόσο με το εξωτερικό περιβάλλον / terrain όσο και με εσωτερικούς χώρους / δωμάτια. Λίγο να έχετε καταπιαστεί στο παρελθόν με σχεδιαστικά εργαλεία άλλων τίτλων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συναντήσετε απολύτως καμία δυσκολία σε ό,τι έχει να κάνει με το designing του εξωτερικού terrain που θα πλαισιώνει το level σας. Η πρώτη σας κίνηση είναι να ακολουθήσετε το path File > New > Level. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε στο Terrain (landscape) Level και μετά στο next (εικ. 1). Οπως θα διαπιστώσετε, θα εμφανιστεί ένα δεύτερο παράθυρο, το οποίο περιέχει τιμές που αφορούν στο ύψος και στο πλάτος τού υπό δημιουργία εξωτερικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το σημείο βέβαια απαιτείται αρκετός χρόνος και μπόλικη δουλειά μέχρι να σχεδιάσετε το terrain που επιθυμείτε.

Τα εργαλεία με τα οποία θα ασχοληθείτε βρίσκονται στο άνω τμήμα της menu bar. Επιλέγοντας το Deform tool και κρατώντας το left mouse button μπορείτε να δημιουργήσετε ορεινούς όγκους (εικ. 2). Το εν λόγω εργαλείο είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά σε περιπτώσεις που επιθυμείτε να κόψετε την πρόσβαση των παικτών σε ορισμένες περιοχές. Με το deform tool ενεργοποιημένο και κρατώντας πατημένο το δεξί mouse button μπορείτε να δημιουργήσετε χάσματα. Το επόμενο, πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το plateau, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε πάλι επίπεδες τις ορεινές επιφάνειες. Το “smooth” tool σας δίνει τη δυνατότητα να εξομαλύνετε τις διάφορες απόκρημνες επιφάνειες, ενώ το texture paint tool είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς με αυτό μπορείτε να ορίσετε τα textures που θα περιλαμβάνει το terrain σας. Aφού διαλέξετε το texture της αρεσκείας σας, στη συνέχεια μπορείτε να ζωγραφίσετε, κρατώντας πατημένο το αριστερό mouse button, και παράλληλα να αναμείξετε τα διάφορα textures, δημιουργώντας ένα όμορφο εικαστικό αποτέλεσμα (εικ. 3). Ο σχεδιασμός του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως θα παρατηρήσετε, είναι παιχνιδάκι και το μόνο που απαιτείται είναι να έχετε αρκετή όρεξη για δουλειά και πειραματισμό.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum