Γράφει ο Σπύρος Καλοδίκης
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

Στην εποχή που τα φορητά μέσα αποθήκευσης δεδομένων γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ο κόσμος μεταφέρει όλο και περισσότερες πληροφορίες με αυτά. Πολλές φορές αυτές είναι αρκετά «ευαίσθητες» για να τις δουν άλλοι εκτός από τους νόμιμους κατόχους. Επειδή το μικρό μέγεθος των USB sticks τα κάνει εύκολα αντικείμενα κλοπής (ή απώλειας), καλό είναι να υπάρχει κάποια προστασία για τα δεδομένα που περιέχουν. Σίγουρα υπάρχουν πολλά προγράμματα γι’ αυτό το σκοπό, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται δικαιώματα administrator για να λειτουργήσουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε υπολογιστές όπου μπαίνετε ως απλοί users, για παράδειγμα, σε ένα Internet café. Ενα πρόγραμμα που δεν χρειάζεται τα εν λόγω δικαιώματα για να λειτουργήσει, είναι το Rohos Mini Drive, που θα βρείτε στο συνοδευτικό DVD του τεύχους.

Πώς λειτουργεί;

Αυτό που κάνει το Rohos Mini Drive, είναι να δημιουργεί ένα κρυφό partition μέσα στο flashάκι, το οποίο προστατεύεται με κωδικό. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να τρέξετε το πρόγραμμα που, όμως, βρίσκεται μέσα στο stick. Ετσι από τη στιγμή που δεν «πειράζετε» κάτι στον υπολογιστή, τα δικαιώματα administrator δεν είναι απαραίτητα.

Πώς το κάνω αυτό;

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να αντιγράψετε το .exe του Rohos Mini Drive (RMD από εδώ και πέρα) στον υπολογιστή σας και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα. Συνδέστε το flashάκι σας ενώ έχετε σιγουρευτεί πρώτα ότι έχει αρκετό χώρο ελεύθερο για τη δημιουργία του partition. Τρέξτε το RMD και επιλέξτε Setup USB key. Αφού αναγνωρίσει το stick, παρατηρήστε τις δύο επιλογές Change... Στη πρώτη μπορείτε να αλλάξετε συσκευή σε περίπτωση που έχετε παραπάνω από ένα flashάκι συνδεδεμένο. Μέσω της δεύτερης μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος του partition (max 2GB), το γράμμα αναφοράς του, το file system του (για flashάκια επιλέξτε FAT), την κωδικοποίηση και την τοποθεσία του μέσα στο stick. Αφού τα ορίσετε όπως θέλετε, πατήστε ΟΚ και βάλτε τον κωδικό σας. Πατήστε Create disk και είστε έτοιμοι. Από εδώ και πέρα, μέσα στο flashάκι σας θα υπάρχει ένα .exe του RMD. Σε όποιον υπολογιστή κι αν το συνδέσετε, μπορείτε να το τρέξετε και να βάλετε τον κωδικό σας. Αμέσως θα εμφανιστεί στο Ο Υπολογιστής μου ένας δίσκος με το γράμμα που ορίσατε προηγουμένως, ο οποίος είναι ουσιαστικά το partition που δημιουργήσατε. Εκεί θα τοποθετείτε τα αρχεία που θέλετε να μένουν κρυφά.

Από τη στιγμή που φτιάξατε το partition, καλό θα είναι, πριν αφαιρέσετε το stick σας από τον εκάστοτε υπολογιστή, να κάνετε πρώτα δεξί κλικ στο εικονίδιο του RMD που έχει εμφανιστεί κάτω δεξιά δίπλα από το ρολόι, να επιλέγετε να αποσυνδεθεί ο δίσκος και μετά να κάνετε κατάργηση της συσκευής. Αν θέλετε να αλλάξετε κωδικό, βάλτε το flashάκι σας στον υπολογιστή που έχετε εγκατεστημένο το RMD, τρέξτε το και πατήστε το Change Password. Από το Options μπορείτε να αλλάξετε ορισμένες παραμέτρους όπως τη γλώσσα, το αν θα εμφανίζεται το εικονίδιο δίπλα στο ρολόι, το να κρατάει logs και ορισμένες επιλογές για τη σύνδεση/αποσύνδεση του partition.

Προσοχή: Κωδικοί!

Για την καλύτερη προστασία των δεδομένων σας, χρησιμοποιείστε κωδικούς με αλφαριθμητικούς χαρακτήρες και σύμβολα, ενώ αποφύγετε «κοινές» λύσεις, όπως ημερομηνία γέννησης κ.λπ.!

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum