Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 242 του PCMaster

Καλό και χρυσό το multiplayer, όμως, στους περισσότερους τίτλους έχει μία εγγενή αδυναμία πού μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή, ανάλογα με τις περιστάσεις, την έλλειψη άμεσης φωνητικής επικοινωνίας μεταξύ των παικτών. Ναι, μπορούμε να μιλήσουμε μέσω της console ή του chat πού διαθέτει το παιχνίδι in-game, αλλά όταν η δράση γίνεται καταιγιστική και απαιτούνται γρήγορες κινήσεις, άψογος συγχρονισμός και απερίσπαστη προσοχή, η πληκτρολόγηση λέξεων προς τους teammates είναι ό,τι χειρότερο. Χαμένα δευτερόλεπτα εν μέσω μάχης, απόσπαση της προσοχής, ακόμη και ένα απλό misclick μπορεί να κοστίσει ένα kill/death ή ολόκληρη τη μάχη! Φυσικά, όσοι παίζουν σε υψηλότερο επίπεδο, χρησιμοποιούν μεθόδους άμεσης επικοινωνίας μεταξύ τους, αλλά οι περισσότεροι gamers αγνοούν την ύπαρξή τους ή απλώς δεν ενδιαφέρονται αρκετά για να ακολουθήσουν κάποια από αυτές. Κι όμως, είναι τόσο εύκολο, απλό και οικονομικό, που δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν gamer να μην το εφαρμόσει. Ηγγικεν η ώρα να μάθετε πώς θα αξιοποιήσετε επιτέλους το gaming headset του «Οδηγού Αγοράς» μας και ότι το μικρόφωνο υπάρχει για πρακτικούς λόγους, όχι για καλαισθησία.

Meet Ventrilo

 Ο πιο εύκολος τρόπος να συνομιλείτε με τους συμπαίκτες σας κατά τη διάρκεια ενός online game session, δεν είναι παρά μέσω του VoIP πρωτοκόλλου. Επειδή, όμως, πολλά games δεν προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή από καταβολής τους, θα πρέπει να καταφύγουμε σε ένα 3rd party πρόγραμμα πού θα τρέχει στο background, «πίσω» από το παιχνίδι μας και θα εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους teammates. To Ventrilo είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, προσφέρει πολλές δυνατότητες και ρυθμίσεις, είναι «ελαφρύ» αλλά και δωρεάν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην το προτιμήσουμε!

Το Ventrilo λειτουργεί όπως μία τυπική client-server εφαρμογή, έτσι σε μία ομάδα παικτών πρέπει ένας από αυτούς να τρέχει στον υπολογιστή του τον Ventrilo server (και τον client προφανώς), ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονται μόνο τον client. Ιδανικά, είναι προτιμότερο να τρέχει τον server ο παίκτης με την broadband σύνδεση που έχει το μεγαλύτερο upstream, καθώς θα απαιτείται μεγαλύτερο bandwidth από αυτόν σε σχέση με τους άλλους παίκτες. Πρώτο βήμα, λοιπόν, να εγκαταστήσετε client και server (θα τους βρείτε στο DVD του περιοδικού). Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους, στο Start menuàPrograms θα βρείτε τις σχετικές συντομεύσεις. Ας δούμε πρώτα τον server.

Ρύθμιση Ventrilo server

 Στα προγράμματα και στο φάκελο «VentSrv», θα βρείτε αρκετές συντομεύσεις. Αρχικά ανοίξτε το αρχείο με τις ρυθμίσεις του server (δεν υπάρχει GUI, ο server τρέχει μέσω command console), είναι η συντόμευση «Edit INI file». Εδώ θα δώσετε το όνομα της αρεσκείας σας στον server (name) και το password που θα πρέπει να γνωρίζουν οι clients για να συνδεθούν (password) - προς το παρόν αφήστε τα υπόλοιπα ως έχουν. Αποθηκεύστε και κλείστε το configuration file, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εκκινήσετε τον server (συντόμευση “Ventrilo Server” στο φάκελο “VentSrv”). Θα δείτε το command prompt παράθυρο με ορισμένα στοιχεία για τον server σας πού πλέον είναι εν λειτουργία. Στη διεύθυνση http://www.ventrilo.com/status.php μπορείτε να ελέγξετε αν ο server είναι όντως up ’n’ running, αρκεί να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία (η port είναι 3784 εξ ορισμού, ενώ την IP μπορείτε να βρείτε επισκεπτόμενος τη διεύθυνση http://www.ventrilo.com/myip.php). Αυτό ήταν: απλώς κάνετε minimize το παράθυρο και το αφήνετε να «τρέχει» στο background. Αν θέλετε να εκκινεί αυτόματα ο server μαζί με τα Windows, μπορείτε να κάνετε κλικ στη συντόμευση VentSrvàServiceàInstall (και αν θέλετε να το αναιρέσετε, προφανώς στο Uninstall). Μην ανησυχείτε, η κατανάλωση πόρων του server (CPU-RAM) είναι πολύ μικρή και δεν θα επηρεάσει το gameplay.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum