Γράφει ο Γιάννης Μοσχονάς
Απο το τεύχος 215 του PCMaster

Η είσοδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πληροφοριακό ποταμό του Internet και η διεξαγωγή πολλών επαγγελματικών και προσωπικών διεργασιών μέσω e-mail, επέβαλλε την εμφάνιση μίας πιο ευέλικτης και πλουραλιστικής υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα επιτρέπει στο χρήστη να έχει πρόσβαση στα πολύτιμα μηνύματά του από παντού στον κόσμο και οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσει. Η υπηρεσία αυτή ονομάστηκε Webmail και αποτελεί το απόλυτο trend για τους δραστήριους «κομπιουτεράκηδες».

Ανάμεσα στις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις που συνέβησαν στη δύση του περασμένου αιώνα, ήταν η δημιουργία του Webmail. Μέχρι οι Sabeer Bhatia και Jack Smith να δημιουργήσουν το πρώτο Webmail στην ιστορία, το θρυλικό Hotmail, οι Internet surfers βασίζονταν στα ενσωματωμένα και αυτόνομα προγράμματα του υπολογιστή τους, όπως το σημερινό Microsoft Outlook, για να λάβουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους. Αυτό προϋπέθετε μία σύνδεση στο Internet, φυσικά, και τη δέσμευση του χρήστη στον e-mail server του ISP, του provider, δηλαδή, που του παρείχε τη διαδικτυακή σύνδεση. Τα αρνητικά του εν λόγω συστήματος είναι ότι ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να εισέλθει στο Internet από τον υπολογιστή του για να δει την αλληλογραφία του, συνεπώς, αν περίμενε κάποιο σημαντικό επαγγελματικό mail, δεν θα μπορούσε να αποχωριστεί τον υπολογιστή του, δηλαδή, να ταξιδέψει οπουδήποτε. Το 1996, η εθνική γιορτή της 4ης Ιουλίου των Αμερικανών συνέπεσε με την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» των Internet users από τους ISPs, όταν οι Bhatia και Smith ξεκίνησαν την εμπορική διακίνηση του Hotmail, του πρώτου Webmail στην ιστορία. Μέσα σε ενάμιση χρόνο από τη δημιουργία του, το Hotmail συγκέντρωσε κοντά στα 9 εκατομμύρια συνδρομητές, δίνοντας το στίγμα της νέας τεχνολογίας και το έναυσμα στις κορυφαίες εταιρείες λογισμικού, όπως η Microsoft, να μπουν στο πετυχημένο παιχνίδι του Webmail.

The mail after tommorow!

Το Webmail έλυσε τα χέρια επιχειρηματιών, αλλά και απλών ανθρώπων, που θέλουν να παρακολουθούν στενά την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση να στέκονται σαν… μπάστακες πάνω από τον υπολογιστή του σπιτιού τους για να το πράξουν. Με τον όρο Webmail, χαρακτηρίζουμε μία υπηρεσία e-mail που μας επιτρέπει να έχουμε αποθηκευμένα τα μηνύματά μας σε κάποιον απομακρυσμένο server και να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από όλο τον κόσμο και από οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω ενός Web browser. Οι περισσότερες Webmail υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο της αμοιβής σε περίπτωση που θέλουμε να απολαύσουμε κάποια πρόσθετα προνόμια, όπως η μεγαλύτερη χωρητικότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Είναι προφανές ότι το Webmail αποτελεί μία άκρως ευέλικτη λύση για το χρήστη, που πλέον έχει τα μηνύματά του όπου τα χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα δεν απασχολεί το μυαλό του με τη συντήρηση και την αναβάθμιση του e-mail του. Βέβαια, αποκτά άλλα προβλήματα στην πορεία, με το βασικότερο να είναι η εμπιστοσύνη.

Πόσο εμπιστεύεστε τον Webmail provider σας; Είστε βέβαιοι ότι η ιστοσελίδα του θα είναι διαρκώς διαθέσιμη για να έχετε πρόσβαση σε αυτή ή πρόκειται να «πέφτει» λόγω τεχνικών προβλημάτων κάθε τρεις και λίγο; Εχει την ταχύτητα που επιθυμείτε; Προσέξτε εδώ την λεπτομέρεια: δεν παίζει ρόλο το πόσο γρήγορη σύνδεση ADSL έχετε για το πόσο γρήγορα θα βλέπετε τα μηνύματά σας, αλλά το αν ο server του Webmail provider είναι γρήγορος ή «γονατίζει» σε ώρες ιντερνετικού κυκλοφοριακού χάους. Αλήθεια, πόσο εμπιστεύεστε έναν απρόσωπο provider για την αποθήκευση των μηνυμάτων σας στον server του, αντί της ασφαλούς τοποθέτησής τους στο σκληρό δίσκο σας; Ολα αυτά πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσετε ποια είναι η καταλληλότερη υπηρεσία Webmail για εσας.

Ενα έξυπνο τρικ για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας των mails σας, είναι να τα κάνετε forward σε δεύτερο λογαριασμό που παρακολουθείται από ένα κλασικό πρόγραμμα αλληλογραφίας, όπως το Outlook. Η διατήρηση πολλών διευθύνσεων από Webmails είναι επίσης μία έξυπνη λύση. Δίνετε τη μία από αυτές τις διευθύνσεις σε sites αμφιβόλου ποιότητας και αφήνετε τα δεκάδες junk mails τους να κολλήσουν σαν… βεντούζα στον εφεδρικό λογαριασμό σας, ενώ χρησιμοποιείτε κάποιον άλλο για τη σοβαρή ηλεκτρονική αλληλογραφία σας. Στη συνέχεια του άρθρου, θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες υπηρεσίες Webmail, προσπαθώντας να σας βοηθήσουμε στις επιλογές σας.

 

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum