Γράφει ο Χάρης Κλάδης
Απο το τεύχος 215 του PCMaster

Δευτέρα πρωί: ο τρόμος κάθε συντάκτη μετά το χαλαρό σαββατοκύριακο. Οχι επειδή τον περιμένουν ένα σωρό κείμενα να γράψει για να ολοκληρωθεί το περιοδικό ούτε επειδή ο αρχισυντάκτης δεν έχει ποτέ διάθεση τις Δευτέρες και φροντίζει να το υπενθυμίσει με... γλυκό τρόπο, αλλά επειδή πρέπει να ανοίξει το Outlook και να κοιτάξει τα e-mails του.

Νομίζετε ότι αστειευόμαστε; Οσοι από εσάς εργάζονται, αυτή τη στιγμή κουνάτε συγκαταβατικά το κεφάλι σας, με ένα ίχνος πίκρας στην έκφραση. Οσοι δεν εργάζονται, θα καταλάβουν σε κάποια χρόνια από τώρα. Το άνοιγμα του Outlook κάθε Δευτέρα σημαίνει ότι ο συντάκτης (και κάθε εργαζόμενος σε γραφείο) έχει να αντιμετωπίσει το λιγότερο 200 spam e-mails από διάφορες πηγές, τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει, για να διαβάσει, τελικά, εκείνα που τον απασχολούν για το αντικείμενο της εργασίας του.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες από διάφορα ιδρύματα, το 40% των e-mails που λαμβάνει ο καθένας από εμάς καθημερινά, είναι spam. Πιστεύουμε πως αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι ρεαλιστικό. Τα spam e-mails είναι πολύ περισσότερα! Και σας προσκαλούμε στο γραφείο μας για να το διαπιστώσετε κι εσείς, αν δεν μας πιστεύετε ή αν νομίζετε ότι υπερβάλλουμε.

Τι είναι, όμως, τα spam e-mails και πώς καταλήγουν στο inbox μας, απευθυνόμενα μάλιστα σε εμάς με το όνομά μας, χωρίς εμείς να έχουμε ζητήσει να τα λαμβάνουμε;

Τι είναι το spam;

Φανταστείτε το spam σαν έναν θανατηφόρο ιό (όπως ο Ebola) που μεταδίδεται με τον αέρα. Αντικαταστήστε τον αέρα με τους λογαριασμούς e-mail και θα καταλάβετε αμέσως την σοβαρότητά του. Στην ουσία, spam είναι ένα διαφημιστικό e-mail που ξεκινά από έναν λογαριασμό και αποστέλλεται σε εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια άλλους λογαριασμούς ταυτόχρονα. Το τρομερό είναι ότι ο αποδέκτης δεν έχει ζητήσει ποτέ την ενημέρωσή του για το συγκεκριμένο διαφημιστικό προϊόν – σκεφτείτε, λοιπόν, κάτι αντίστοιχο των τηλεφωνικών κλήσεων (από απόρρητα νούμερα) που λαμβάνουμε στο σπίτι μας καθημερινά για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό και χωρίς κόστος, πέρα από το κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση ενός e-mail λογαριασμού.

Ακούω ήδη την ερώτηση να σχηματίζεται στο μυαλό σας: «Καλά, αφού εγώ δεν ζήτησα ενημέρωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία, πού βρήκαν αυτοί το e-mail μου;» Πολύ απλά, οι εταιρείες αυτές έχουν αγοράσει ή έχουν κλέψει τεράστιες λίστες με e-mail διευθύνσεις για το σκοπό τους. Κάθε φορά, λοιπόν, που κάνετε registration σε ένα Web site, δηλώνοντας το e-mail σας και τικάροντας την επιλογή «ενημέρωσης από εμάς ή συνεργάτιδες εταιρείες για προϊόντα που σας ενδιαφέρουν», σκεφτείτε ξανά τις συνέπειες. Το ίδιο κάντε και όταν κάποιο Web site σας προσφέρει «12 τεύχη του Χ περιοδικού δωρεάν» με το registration σας. Το πιθανότερο είναι το e-mail σας να καταλήξει σε κάποια εταιρεία spamming (γιατί, ναι, υπάρχουν και τέτοιες).

Προσέξτε! Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα τα Web sites που απαιτούν την καταγραφή του e-mail σας στη διαδικασία του registration πωλούν στη συνέχεια τη λίστα των χρηστών τους σε spammers. Ολα εξαρτώνται από το περιεχόμενο του Web site που ζητά το registration, όπως εύκολα καταλαβαίνουν όλοι.

Μία δεύτερη τεχνική που χρησιμοποιούν, είναι η εκτέλεση προγραμμάτων που ανιχνεύουν Web sites και καταγράφουν κάθε διεύθυνση e-mail που συναντούν. Τις μεγαλύτερες... «ψαριές» τις πετυχαίνουν σε fora και newsgroups, όπου πολλές φορές οι χρήστες που συμμετέχουν, έχουν επιλέξει στο προφίλ τους να φαίνεται το e-mail τους σε κάθε μήνυμα που καταγράφουν.

Με δεδομένο το ότι δεν υπάρχει σαφής νομοθεσία οπουδήποτε στον κόσμο (ούτε καν στις ΗΠΑ που πάντα δείχνουν πρώτες ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα), οι εταιρείες που έχουν ως δραστηριότητα την αποστολή spam βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ενεργήσουν. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να μειώσουμε τη λήψη τέτοιων e-mails στο λογαριασμό μας – και λέμε «να μειώσουμε», γιατί όποιος πιστέψει ότι μπορεί να τα αποτρέψει εντελώς, ζει σε μία ουτοπία.

 

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum