Γράφει ο Σπύρος Καλοδίκης
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη περιορισμού ενός γκρουπ χρηστών από ορισμένες εφαρμογές/επιλογές, κυρίως για τη διαφύλαξη σημαντικών αρχείων και ρυθμίσεων που έχουμε στον υπολογιστή. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ορισμένους βασικούς περιορισμούς που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε.

Copy/Paste/Delete περιορισμοί

Βασικός παράγοντας για την αντιγραφή και τη διαγραφή αρχείων και φακέλων του υπολογιστή σας είναι οι λειτουργίες Copy, Cut, Paste και Delete. Απενεργοποιώντας τες, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Πώς γίνεται αυτό, όμως; Στο mediafire.com/download.php?zyzyzqymadd θα βρείτε ένα μικρό executable αρχείο με το όνομα Stopper.exe. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να το αντιγράψετε στον υπολογιστή σας και να το τρέξετε. Αμέσως θα δημιουργηθεί μία νέα, μικρή διεργασία (δεσμεύει περίπου 3,5ΜΒ από τη RAM) που απενεργοποιεί τις παραπάνω εντολές, παρόλο που φαίνονται ως διαθέσιμες, αν κάνετε δεξί κλικ σε κάποιο εικονίδιο. Αν θέλετε να τις επαναφέρετε, απλώς σβήνετε τη διεργασία από το Task manager (Ctrl+Alt+Del > Processes). Τέλος, σε περίπτωση που θέλετε να ξεκινά μαζί με τα Windows, δημιουργήστε μία συντόμευση και τοποθετήστε τη στο φάκελο Startup (C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\Startup).

Περιορισμός USB μέσων αποθήκευσης.

Αν θέλετε να αποκλείσετε ένα γκρουπ χρηστών από τη χρήση φορητών USB μέσων αποθήκευσης, θα πρέπει να κάνετε το εξής. Ανοίξτε το φάκελο inf (C:\WINDOWS\inf) και εντοπίστε δύο αρχεία με την ονομασία usbstor.inf και usbstor.pnf. Κάντε δεξί κλικ και ανοίξτε την καρτέλα Security από τα Properties. Επιλέξτε σε ποιο γκρουπ θα εφαρμοστεί ο περιορισμός και βάλτε ένα τικ στη στήλη Deny του Full Control. Από εδώ και πέρα, ο υπολογιστής δεν θα μπορεί να «δει» τις συσκευές όταν κάποιος μπει με το account που επιλέξατε. Σε περίπτωση που η συσκευή είναι εγκατεστημένη (έχουν περαστεί drivers, δηλαδή) ο περιορισμός θα γίνει μέσω της registry. Ανοίξτε τη μέσω της εντολής regedit στο Run του Start μενού και πηγαίνετε στην καταχώριση HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\UsbStor. Κάντε διπλό κλικ στο Start και αλλάξτε τον αριθμό από 3 σε 4. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να αναιρέσετε τους περιορισμούς, επαναφέροντας τις αρχικές ρυθμίσεις.

Περιορισμοί για τον Firefox

Μερικές φορές χρειάζεται να αποκλειστούν οι χρήστες από κάποιες λειτουργίες, όπως κατέβασμα αρχείων, add-ons ή/και από ορισμένες ιστοσελίδες. Στον Firefox αυτό γίνεται μέσω ενός add-on με το όνομα Public Fox. Αφού το εγκαταστήσετε, πηγαίνετε στο Tools > Add-ons και στα Options του. Στο παράθυρο που θα ανοίξει, αριστερά βλέπετε τους διαθέσιμους περιορισμούς, ενώ δεξιά βρίσκεται η black list, όπου μπορείτε να προσθέσετε τα links των ιστοσελίδων που θέλετε να αποκλείσετε. Επίσης, μπορείτε να απαγορεύσετε το κατέβασμα συγκεκριμένων τύπων αρχείων, καταχωρίζοντάς τους στο αντίστοιχο κουτάκι. Ολοι οι περιορισμοί προστατεύονται από τον κωδικό που θα βάλετε στο Lock Password.

Καρτέλα Security

Υπάρχει περίπτωση, όταν κάνετε δεξί κλικ σε κάποιο εικονίδιο, να μην υπάρχει η καρτέλα Security. Για να εμφανιστεί, πηγαίνετε στο Tools > Folder Options και βγάλτε το τικ από το Use Simple File Sharing, που βρίσκεται στη βάση της λίστας Advanced Settings, στην καρτέλα View.

Προσοχή!

Το «PC Master» και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν από λάθος χειρισμούς του χρήστη κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων!

Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum