Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 239 του PCMaster

Είτε μιλάμε για τα παλιά, αγαπημένα μας τραγούδια πού διατηρούμε ακόμη σε κασέτες είτε για στιγμές της ζωής μας πού έχουμε καταγράψει με βιντεοκάμερα σε VHS, οι αναμνήσεις μας πλέον καταλαμβάνουν περιττό χώρο, ενώ η αναπαραγωγή τους απαιτεί τις αντίστοιχες πεπαλαιωμένες συσκευές (που επίσης καταλαμβάνουν χώρο και πιθανότατα είναι σκονισμένες σε κάποιο ράφι). Δεν θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να έχουμε όλα αυτά τα media σε ψηφιακή μορφή, στον υπολογιστή μας, όπου θα ήταν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή; Ανάλογα με το retro-μέσο πού έχετε στην κατοχή σας (VHS, κασέτα ήχου, κασέτα βιντεοκάμερας, ακόμη και βινύλιο), υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μετατροπή του σε ψηφιακή μορφή, οι οποίες έχουν ορισμένες συγκεκριμένες απαιτήσεις σε hardware, αλλά και software. Σήμερα θα σταθούμε στα πιο κοινά μέσα από αυτά, τις βιντεοκασέτες VHS και τις κασέτες ήχου.

 

VHS to MPEG2/DVD

Κατ’αρχάς, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η μεταφορά του περιεχομένου των VHS κασετών σας στον υπολογιστή θα είναι χρονοβόρα, ενώ θα χρειαστείτε αρκετό αποθηκευτικό χώρο για τα τελικά videos. Αν η συλλογή σας αποτελείται από αναρίθμητες ώρες βιντεοσκοπήσεων, οπλιστείτε με υπομονή, γιατί η μετατροπή τους γίνεται real-time, συνεπώς θα χρειαστείτε μία ώρα για κάθε ώρα βίντεο, μέχρι να τις απολαύσετε όλες σε ψηφιακή μορφή. Υπάρχει ο εύκολος τρόπος και ο δύσκολος:

Ο «εύκολος» (αλλά όχι και ανέξοδος) τρόπος είναι η αγορά μίας PCI κάρτας πού αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την αποστολή, έχοντας δυνατότητα video capturing, τις απαραίτητες θύρες εισόδου (S-Video/Composite, audio-in) και το σχετικό συνοδευτικό software πού θα σας λύσει τα χέρια. Αποφύγετε τις USB προτάσεις και προτιμήστε τις PCI/PCIe, τα καταφέρνουν αρκετά καλύτερα. Το κόστος τέτοιων καρτών δεν ξεπερνά τα € 50-100, ανάλογα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους, ενώ τυπικές αξιόλογες υλοποιήσεις είναι αυτές της AverMedia και της Pinnacle. Αν έχετε αρκετές κασέτες προς μετατροπή, τότε σίγουρα αξίζει η αγορά μίας τέτοιας κάρτας, αφού θα σας γλιτώσει από πολύ κόπο και χαμένο χρόνο.

Ο έτερος τρόπος είναι η χρήση της υπάρχουσας κάρτας γραφικών σας, αρκεί να έχει S-Video θύρα και να διαθέτετε το απαραίτητο καλώδιο για τη σύνδεσή της με τον video player. To καλώδιο θα πρέπει να είναι S-Video (η άκρη πού θα συνδεθεί στην κάρτα) σε SCART ή RCA (η άκρη πού θα συνδεθεί στον video player) και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και υπολογιστών, σε τιμές πού δεν υπερβαίνουν τα € 6-7. Τέλος, θεωρείται δεδομένη η χρήση ενός υπολογιστή με τουλάχιστον 512MB RAM και επεξεργαστή τουλάχιστον Pentium 4 ή Athlon XP. Βεβαίως, στην περίπτωση του βίντεο ισχύει το «όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά».

Το hardware, όμως, είναι ουσιαστικά άχρηστο χωρίς το αντίστοιχο software, συνεπώς θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να κάνει capture το σήμα του video πού προέρχεται από την αναπαραγωγή της κασέτας. Software γι’ αυτό το σκοπό υπάρχουν πολλά, είτε εμπορικά είτε freeware. Μερικές από τις καλύτερες επί πληρωμή επιλογές είναι τα Power Director της Cyberlink, Adobe Premiere, Pinnacle Studio, αλλά και το γνωστό Nero. Οσο ανεβαίνει το κόστος, πληθαίνουν οι επιλογές για την επεξεργασία. Ωστόσο, υπάρχουν και τα freeware προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το βασικό video capturing από εξωτερική πηγή, τα οποία, φυσικά, παρέχουν λιγότερες επιλογές. Ενα εξ αυτών είναι το WinAVI video capture (θα το βρείτε στο http://www.winavi.com/en/download/download.htm), που παρέχει ένα εύχρηστο και καλαίσθητο interface στο χρήστη. Η διαδικασία είναι απλή: Αφού έχετε συνδέσει το video στον υπολογιστή (με τις μεθόδους πού προαναφέραμε) και το έχετε θέσει σε λειτουργία αναπαραγωγής, τρέχετε το WinAVI video capture, το οποίο θα αναγνωρίσει αυτόματα την πηγή. Το κυρίως παράθυρο του προγράμματος θυμίζει πολύ media players (όπως το PowerDVD) και έχει στα αριστερά ένα Record κουμπί, πού ξεκινά τη διαδικασία capturing. Με το Snapshot μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα στιγμιότυπο του video, το Stop έχει προφανή σκοπό, ενώ με το Burn μπορείτε να γράψετε το video που κάνατε capture σε CD ή DVD.

Πατώντας το Option, έχετε μπροστά σας τις επιλογές του WinAVI. Η καρτέλα Storage σάς βοηθά να επιλέξετε πού θα αποθηκεύονται videos και snapshots, ενώ στην καρτέλα Devices θα δείτε ποιες πηγές έχουν αναγνωριστεί από το software και θα κληθείτε να επιλέξετε audio και video input. Στην καρτέλα Encode υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τον τύπο του output video, αλλά και ένας task manager, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτόματο capturing, όταν δεν βρίσκεστε στο PC. Στο πεδίο Encode format επιλέξτε DVD ή MPEG2 -είναι τα τυπικά formats για τέτοιου είδους εφαρμογές, με καλή ποιότητα εικόνας και μικρό (σχετικά) όγκο αρχείων. Επιπλέον, μπορείτε να τσεκάρετε την επιλογή Disable preview when capture, αν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με άνεση στη διεργασία, αφού το video preview καταναλώνει αρκετούς πόρους συστήματος. Τέλος, το κουμπί Encoder setting σάς οδηγεί σε πιο προχωρημένες επιλογές για τον τύπο και την ποιότητα του τελικού video. Αφήστε το Aspect Ratio και το format στα Auto, όπως και τα bitrates, εκτός αν θέλετε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση. Μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα γενικό επίπεδο ποιότητα εικόνας (από lowest μέχρι highest), αλλά και να χωρίσετε το τελικό video σε ισομεγέθη τμήματα των x MegaBytes, αν θέλετε, π.χ., να τα χωρέσετε σε CDs ή DVDs.

 

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum