Γράφει ο Δημήτρης Σκιάννης
Απο το τεύχος 240 του PCMaster

Συχνά, οι χρήστες ξεχνούν ότι οι δίσκοι έχουν ημερομηνία λήξης, όπως όλες οι συσκευές, ενώ τα δεδομένα τους είναι «εύθραυστα» και μπορεί να χαθούν ή να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά εν ριπή οφθαλμού από μία λάθος κίνηση, ένα malware ή ακόμα και από φυσική βλάβη. Ακόμα και μία ξαφνική αυξομείωση της τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να στείλει το δίσκο στον παράδεισο του hardware (ή στην κόλαση, αν ήταν γεμάτος πειρατικό software) και μαζί με αυτόν ο χρήστης να θρηνεί τα πολύτιμα δεδομένα που απώλεσε.

Μη σας παίρνει από κάτω, για κάθε πρόβλημα υπάρχει μία λύση! Εν προκειμένω, είναι απλούστατη και ακούει στο όνομα «backup» και «disk image». Μπορείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αντιγράφετε τα σημαντικά δεδομένα σας σε άλλο δίσκο ή αφαιρούμενο αποθηκευτικό μέσο, ώστε, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, να τα ανακτήσετε εύκολα και γρήγορα. Εκτός, όμως, από το περιοδικό backing up φακέλων και αρχείων, υπάρχει ένας πιο «μαζικός» τρόπος backup, με τον οποίο μπορείτε να αντιγράψετε ουσιαστικά ολόκληρο το σκληρό δίσκο ή το partition που σας ενδιαφέρει σε ένα αρχείο, γνωστό και ως image file. Το αρχείο αυτό αποτελεί μία συμπιεσμένη μορφή των περιεχομένων του δίσκου και μπορείτε να τον ανακτήσετε εξ ολοκλήρου όταν το θελήσετε, μέσω του κατάλληλου software βεβαίως. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα image του σκληρού σας αφού έχετε εγκαταστήσει τα Windows και τα προγράμματα που θέλετε, έχετε κάνει όλα τα updates και τις προσωπικές ρυθμίσεις, ώστε να μη χρειαστεί να τα ξανακάνετε όλα από την αρχή σε περίπτωση μελλοντικού format. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αρκεί να έχετε τα σχετικά «εργαλεία». Τα περισσότερα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό είναι εμπορικά, όπως το γνωστό Norton Ghost της Symantec, όμως υπάρχουν και ορισμένες δωρεάν ή trial προτάσεις που ξεχωρίζουν για τη λειτουργικότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Στο «How-To» του μήνα αυτού, λοιπόν, θα δούμε τρία από αυτά, το O&O DiskImage Express Edition, το Acronis True Image και το Macrium Reflect, τα οποία θα βρείτε και στο DVD του περιοδικού, στα Utilities.

Προορισμός backup αρχείων - Τα backup αρχεία που δημιουργείτε θα πρέπει ιδανικά να τοποθετούνται σε αφαιρούμενα αποθηκευτικά μέσα, όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB sticks ή DVD-ROM, τόσο για μεγαλύτερη ασφάλεια, όσο και επειδή το πλήρες backup του system (του περιέχοντος το λειτουργικό σύστημα) partition δεν μπορεί να γίνει στον ίδιο δίσκο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ένας εξωτερικός USB σκληρός είναι ό,τι πρέπει!

Macrium Reflect Free Edition 4.2

Το Macrium Reflect είναι ένα πολύ αξιόλογο software για back-up και δημιουργία disk images, ακόμα καλύτερο όμως είναι το ότι πλέον προσφέρεται σε δωρεάν έκδοση, για προσωπική και όχι εμπορική χρήση φυσικά. Το interface του έχει όλες τις επιλογές που μας ενδιαφέρουν σε περίοπτη θέση και οι ρυθμίσεις δεν είναι υπέρ του δέοντος πολύπλοκες, συνεπώς αποτελεί μία ιδανική επιλογή για τον μέσο χρήστη. Μετά την εγκατάστασή του και αφού εκτελέσετε την εφαρμογή, θα δείτε στο κεντρικό παράθυρο τους δίσκους/partitions του PC σας και πλέον μπορείτε να προβείτε σε έλεγχο του file system τους, σε δημιουργία backup, ενώ επιπλέον σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε browse τα αρχεία που περιέχει το backup image, μέσω του Windows Explorer! Η στήλη-μενού στα αριστερά περιέχει όλες τις επιλογές, ενώ μπορείτε να κάνετε και δεξί κλικ πάνω στον εκάστοτε δίσκο για να εμφανιστεί ένα σχετικό υπο-μενού. Η επιλογή «Edit Defaults» σάς επιτρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος, επιλέγοντας διαφορετικό βαθμό συμπίεσης των δεδομένων στο image file, αλλά και να δώσετε ένα maximum μέγεθος του image, πέρα από το οποίο θα χωρίζεται σε περισσότερα τμήματα (π.χ. δίσκος 60 GB = 6 x 10 GB images). Πολύ χρήσιμη είναι η επιλογή για αντιγραφή μόνο των «καθαρών» δεδομένων του δίσκου ή για αντιγραφή ολόκληρου του δίσκου, μαζί με τον αδέσμευτο χώρο (απαραίτητο για ανάκτηση διεγραμμένων δεδομένων), αλλά και η δυνατότητα backup του Master Boot Record ή προσθήκη του default MBR των Windows στο image file, ώστε, σε περίπτωση που το λειτουργικό δεν κάνει boot, να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Τέλος, το Macrium Reflect διαθέτει και αυτοματοποιημένες ρουτίνες backup, ώστε να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αν το επιθυμεί ο χρήστης. Μην ξεχάσετε την επιλογή δημιουργίας rescue CD, που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια σε περίπτωση crash των Windows. Η πλήρης έκδοση του Reflect κοστίζει 39,99$ και έχει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως backup μεμονωμένων φακέλων/αρχείων, προσθήκη ή αφαίρεση αρχείων από υπάρχοντα backups, επιλογές recovery με υποστήριξη RAID και πολλά άλλα, για όσους ενδιαφέρονται.

Share
Εικόνες
Γράψτε τα Σχόλια σας ...
Για να κάνετε σχόλιο πρέπει να κάνετε login στο Forum